plant based protein

How does Plant-based supplements enhance health?

1. The body's immune system.

The average human gut microbiome consists of approximately 40 trillion bacteria, which more than 1,000 species. Numerous studies confirm that the microbiome affects almost every aspect of health. This includes immunity, inflammation, gut health, brain, skin and heart health, in addition to keeping the number of good bacteria outnumbered by the bad ones. The diversity of bacterial species must also be increased.

Eating the wrong food causing the growth of bad bacteria such as eating white sugar or processed food made from chemicals, eating unhealthy trans fats and oils, while eating plant food causing the body to get fiber or a variety of dietary fibers. A type of dietary fiber called prebiotics, it is an important food for good bacteria. Prebiotic foods are found in leeks, onions, asparagus, unripe bananas, peeled apples, wheat, oats, barley, flaxseeds, and green leafy vegetables.

Regularly eating a variety of prebiotic foods will increase the number of good bacteria and increase the diversity of types of bacteria in the gut. This has a huge impact on health and immunity.

2. Anti-inflammatory

Inflammation is the body's response to injury and infection. Damaged tissue releases chemicals that signal white blood cells to begin repairing. But chronic inflammation is damaging to the body. Chronic inflammation increases the risk of cancer. and various diseases including COVID-19

Plant-based foods are full of anti-inflammatory nutrients, such as:

  • Omega3 fatty acids is found in flaxseeds, chia seeds, legumes
  • Vitamin D is found in mushrooms
  • Vitamin K is found in green leafy vegetables.
  • Quercetine is found in apples, onions, cherries, tomatoes and broccoli
  • EGCG is found in green tea
  • Resveratrol is found in red grapes, blueberries, cranberries, strawberries, peanuts, pistachios, cocoa or dark chocolate.

3. A source of antioxidants

Antioxidants have properties to prevent oxidation reactions. Destroy free radicals and protect the structural integrity of cells. Adequate intake of antioxidants is the key to a healthy immune system. It's important to get antioxidants from different foods because each antioxidant has a specific function.

  • Vitamin C is found in berries, kiwi fruit, papaya, broccoli, tomatoes
  • Vitamin E is found in avocados, green leafy vegetables, legumes, and wheat
  • Selenium is found in bananas, mushrooms, oats, spinach
  • Zinc is found in legumes and grains
  • Polyphenols are found in apples, berries, green vegetables, and tea
  • Carotenoids are found in carrots, tomatoes, red or yellow fruits and vegetables.

Spices are also a good source of important antioxidants such as black pepper, cinnamon, cloves, ginger, oregano, and turmeric.

 

อาหารเสริม Plant-based เสริมสร้างสุขภาพอย่างไร

1. กระตุ้นภูมิคุ้มกันของร่างกาย
ไมโครไบโอมหรือสังคมจุลชีพในลำไส้ของมนุษย์โดยเฉลี่ยประกอบด้วยแบคทีเรียประมาณ 40 ล้านล้านตัว มีมากกว่า 1,000 ชนิด จากการศึกษาวิจัยจำนวนมากยืนยันว่าสังคมจุลชีพมีผลต่อสุขภาพเกือบทุกด้าน ทั้งภูมิคุ้มกัน, การอักเสบ, สุขภาพลำไส้, สมอง, ผิวหนัง และหัวใจ นอกเหนือจากการรักษาจำนวนแบคทีเรียชนิดที่ดีให้มีมากกว่าแบคทีเรียชนิดที่ไม่ดี ยังต้องเพิ่มความหลากหลายของชนิดของแบคทีเรียอีกด้วย

การกินอาหารแบบผิดๆ ทำให้แบคทีเรียชนิดที่ไม่ดีเจริญเติบโต เช่นการกินน้ำตาลทรายขัดขาว หรืออาหารแปรรูปที่ทำจากสารเคมี การกินไขมันทรานส์และน้ำมันที่ไม่ดี ในขณะที่การกินอาหารที่ทำจากพืช ทำให้ร่างกายได้รับไฟเบอร์หรือใยอาหารหลากหลายชนิด มีใยอาหารชนิดหนึ่งที่เรียกว่าพรีไบโอติก เป็นอาหารสำคัญของแบคทีเรียชนิดที่ดี อาหารพรีไบโอติกพบได้ใน กระเทียม, หัวหอม, หน่อไม้ฝรั่ง, กล้วยไม่สุก, แอปเปิ้ลพร้อมเปลือก, ข้าวสาลี, ข้าวโอ๊ต, ข้าวบาร์เลย์, เมล็ดแฟลกซ์ และผักใบเขียว

การรับประทานอาหารพรีไบโอติกที่หลากหลายเป็นประจำจะช่วยเพิ่มจำนวนแบคทีเรียที่ดี และเพิ่มความหลากหลายของชนิดของแบคทีเรียในลำไส้ ซึ่งส่งผลอย่างมากต่อสุขภาพและภูมิคุ้มกัน

2. ช่วยต้านการอักเสบ
การอักเสบคือการตอบสนองของร่างกายต่อการบาดเจ็บและการติดเชื้อ เนื้อเยื่อที่เสียหายจะปล่อยสารเคมีที่เป็นการส่งสัญญาณให้เซลล์เม็ดเลือดขาวเริ่มงานซ่อมแซม แต่การอักเสบเรื้อรังเป็นการสร้างความเสียหายต่อร่างกาย การอักเสบเรื้อรังทำให้เสี่ยงต่อการเป็นมะเร็ง และโรคภัยต่างๆ รวมไปถึงโรคโควิด-19

อาหารจากพืช เต็มไปด้วยสารอาหารที่ช่วยต้านการอักเสบ เช่น
- กรดไขมันOmega3 พบได้ในเมล็ดแฟลกซ์, เมล็ดเชีย, พืชตระกูลถั่ว
- วิตามินดี พบได้ในเห็ด
- วิตามินเค พบได้ในผักใบเขียว
- Quercetine พบได้ในแอปเปิ้ล, หอมหัวใหญ่, เชอร์รี่, มะเขือเทศ และบล็อคคอลลี่
- EGCG พบได้ในชาเขียว
- Resveratrol พบได้ในองุ่นแดง, บลูเบอร์รี่, แครนเบอร์รี่, สตรอว์เบอร์รี่, ถั่วลิสง, ถั่วพิตาชิโอ้, โกโก้หรือดาร์คช็อกโกแลต

3. เป็นแหล่งของสารต้านอนุมูลอิสระ
สารต้านอนุมูลอิสระมีคุณสมบัติในการป้องกันปฏิกิริยาออกซิเดชั่น ช่วยทำลายอนุมูลอิสระ และปกป้องความสมบูรณ์ของโครงสร้างของเซลล์ การบริโภคสารต้านอนุมูลอิสระอย่างเพียงพอเป็นกุญแจสำคัญในระบบภูมิคุ้มกันที่แข็งแรง สิ่งสำคัญคือต้องรับสารต้านอนุมูลอิสระจากอาหารที่แตกต่างกัน เนื่องจากสารต้านอนุมูลอิสระแต่ละชนิดทำหน้าที่เฉพาะ

- วิตามินซี พบได้ใน ผลไม้ตระกูลเบอร์รี่, ผลกีวี่, มะละกอ, บร็อคคอลลี่, มะเขือเทศ
- วิตามินอี พบได้ใน ผลอะโวคาโด, ผักใบเขียว, พืชตระกูลถั่ว, ข้าวสาลี
- Selenium พบได้ใน กล้วย, เห็ด, ข้าวโอ๊ต, ผักโขม
- Zinc พบได้ใน พืชตระกูลถั่ว, ธัญพืช
- Polyphenols พบได้ใน แอปเปิ้ล, ผลไม้ตระกูลเบอร์รี่, ผักใบเขียว, ชา
- Carotenoids พบได้ใน แครอท, มะเขือเทศ, ผักผลไม้สีแดงหรือสีเหลือง

นอกจากนี้ เครื่องเทศยังเป็นแหล่งของสารต้านอนุมูลอิสระสำคัญ เช่น พริกไทยดำ, อบเชย, กานพลู, ขิง, ออริกาโน, ขมิ้น

BasedPlantSupplementsVeganอาหารเสริมโปรตีนจากพืช